Opvolger VAR; modelovereenkomst

Dat de VAR verklaring gaat verdwijnen is wel duidelijk. Omdat er nu een plan ligt dat tot stand is gekomen na overleg met alle betrokken partijen is de kans groot dat dit de opvolger gaat worden. De opvolger van de VAR is de Modelovereenkomst.

Wat is de Modelovereenkomst?
Er komen modelovereenkomsten die door de belastingdienst zijn gecontroleerd. Wanneer opdrachtgever en opdrachtnemer een gecontroleerde overeenkomst gebruiken is er zekerheid dat geen Loonheffing hoeft te worden afgedragen. Voorwaarde is dat partijen zich in de praktijk ook aan de bepalingen in het contract houden. Als blijkt dat de overeenkomst niet wordt gevolgd kan de belastingdienst een naheffing opleggen.

Wat is belangrijk voor de opdrachtgever?
Wanneer gewerkt wordt met de modelovereenkomst heeft de opdrachtgever de zekerheid dat hij niet als werkgever zal worden aanmerkt. Hij kan dus veilig en met zekerheid zelfstandigen inhuren.

Wat is belangrijk voor de Opdrachtnemer?
Voor de opdrachtnemer, de zelfstandige of ZZP-er, is er alleen zekerheid dat hij niet in loondienst is. Deze overeenkomst geeft geen zekerheid over het al dan niet ondernemer zijn. Fiscaal is hij in ieder geval resultaatgenieter en wellicht ondernemer.

Wil je wel resultaatgenieter zijn?
Een resultaatgenieter is een zelfstandige, ZZP-er, of freelancer die niet fiscaal gezien niet als ondernemer wordt aangezien. De inkomsten van de resultaatgenieter zijn bruto inkomsten waar je belasting over betaald zonder dat je gebruik kunt maken van de ondernemersfaciliteiten als zelfstandigenaftrek, MKB winstvrijstelling, etc. Dit wil je eigenlijk niet. Misschien is het mogelijk om met een aantal aanpassingen wel fiscaal als ondernemer te worden gezien waarbij je wel gebruik kunt maken van de verschillende fiscale voordelen.

Wie kan je helpen?
Door onze jarenlange specifieke ervaring met mkb ondernemers en zzp-ers kunnen wij je helpen om je bedrijf zo in te richten (en misschien een paar dingen te wijzigen) zodat je wel gebruik kunt maken van alle ondernemersfaciliteiten.
Wilt u hulp? Neem dan contact met ons op: 0346-242510.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, Nieuws met de tags , , , , . Bookmark de permalink.