BTW verhoging per 1 oktober 2012

Zoals u ongetwijfeld al weet zal per 1 oktober 2012 het BTW tarief omhoog gaan. Het tarief gaat omhoog van 19% naar 21%.

Let op: bepalend voor welk tarief van toepassing is, geldt de datum waarop de levering of dienst wordt verricht. Factuurdatum is dus niet van belang.

Er zijn een aantal overgangsmaatregelen opgesteld om de meeste praktische problemen op te lossen. De belangrijkste:

–          Het BTW tarief van 19% geldt voor leveringen of diensten verricht voor 1 oktober 2012. Dat geldt ook als de factuur pas na die datum verstuurd wordt.

–          Het BTW tarief van 21% geldt voor leveringen of diensten verricht op of na 1 oktober 2012. Het is toegestaan om, als deze leveringen of diensten voor 1 oktober 2012 worden gefactureerd, dit reeds met 21% te doen. Anders moet er een aanvullende factuur voor het verschil van 2% worden uitgereikt.

–          Bij onroerende goederen, nieuwbouw of verbouwing geldt een speciale overgangsmaatregel. Hoofdregel daarbij is dat over de termijnen die vervallen na 1 oktober 2012 het 21% tarief van toepassing is. Op termijnen voor 1 oktober 2012 geldt het 19% BTW tarief.

Voor de meeste vragen uit de praktijk heeft het Ministerie van Financiën veertien vragen en antwoorden over de aanstaande BTW-verhoging gepubliceerd op zijn website.

Wij willen u graag helpen wanneer er voor u nog vragen of onduidelijkheden zijn. Twijfel dan ook niet om contact met ons op te nemen.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.